Close

JAKTEN PÅ ETT NYTT LIV NÄR DET GAMLA SUGER

För några dagar sen skrev Sydsvenska Dagbladets ledarskribent Heidi Avellan om vårt arbete i Stiftelsen Ester. www.sydsvenskan.se/opinion/heidiavellan/egetliv-med-egna-pengar/

Idag är över femtio procent av utomeuropeiska invandrarkvinnor i Skåne utan jobb. Hur får man utsatta kvinnor att komma igång med eget jobb? Bara så kan vi skapa integration, jämställdhet och en samhällsekonomiskt uthållig lösning på det faktum att fler människor är på vandring på vår jord och söker ett nytt liv, eftersom det gamla suger big time.

Stiftelsen Ester startades förra året för att hjälpa invandrarkvinnor starta företag. Vi jobbar efter vår egen modell; Skånekuben. Den är baserad på entreprenörsforskning och erfarenheter ur mikrofinans i utvecklingsländerna. Vi tränar kvinnorna i personligt ledarskap, företagande samt kopplar ihop dem med nätverk och blivande kunder. Vi hjälper dem till lån i reguljära banker, till samma räntenivåer som vanliga mer etablerade företag. Vi är kort sagt en trampolin att hoppa på! Stiftelsen Ester jobbar nu i en pilot i Helsingborg där vi rekryterar arbetslösa invandrarkvinnor. Dessa kvinnor från från hela världen. Där finns Kenya, Irak, Indonesien, Kazachstan, Libanon, Bosnien, Thailand, Ghana…. Dessa kvinnor har varit med om svåra saker. Någon har dåliga tänder, andra har varit skottskadade, någon låg gömd, någon blev bortgifta. Det finns historier med självmordsförsök, oförstående släktingar, politiskt förtryck. You name it. Gemensamt är att de utsatts för övergrepp på många vis, men det slutgiltiga övergreppet är det monumentala ointresse Sverige visar dessa kvinnors vilja att få lyckas i Sverige.

För även hos modfällda människor bor drömmen om att livet kan vara något mer. Vi tränar kvinnorna under sex månader i personligt ledarskap och företagande. Vi hjälper dem att möta svenska nätverk och få mikrolån i en vanlig bank samt kopplar dem samman med de första möjliga kunderna.

Så här berättar Sydnytt om hur Ester hjälper Erina att starta eget. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/mikrolan-hjalper-henne-att-driva-eget-foretag

Ester är inte välgörenhet. Ester handlar om företagande och business och jobb och bygga eget liv. Ester är hjälp till självhjälp. Och kvinnorna börja blomstra-det är härligt att se.

Ester är en så länge en droppe i havet. Sverige står framför ett mycket stort integrationsarbete som bara växer. Vi behöver hitta nya vägar att leva harmoniskt samman, smälta ihop via arbete.

Write Your Comment

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>