Stäng

Färgstarka företag

Årets allra mörkaste dagar är här, och ”jorden vänder sin kind mot natten” som skånske poeten Ola Hansson utrycker det. Det strular i politiken. Folk förbereder sig på att äta alldeles för mycket julmat. Men mitt i allt detta kom något glädjande, när de invandrarkvinnor Stiftelsen Ester jobbar med fick fin uppmärksamhet i media häromveckan.

Bakgrunden är en ödesfråga,; hur får man utsatta nya svenskor att komma igång med eget liv och eget jobb? Utan detta ingen uthållig integration.

Vi behöver nu hitta lösningar som kombinerar:

  1. Omtanke-respekt för människans absoluta värde och medkänsla för dem som lämnat svåra livsvillkor för att komma till Sverige.
  2. Insikt- globalisering och fri rörlighet påverkar människors vilja att söka nya möjligheter, allt fler kommer att söka sig till Sverige.
  3. Realism- en känsla för hur Sverige fungerar och vilka typer av jobb nya svenskar kan komma att få i en komplex ekonomi.

Stiftelsen Ester startades förra året för att hjälpa invandrarkvinnor starta företag. Vi jobbar efter vår egen modell; Skånekuben, som är baserad på entreprenörsforskning och ur den kunskap som finns om mikrofinans i utvecklingsvärdlen. Kortfattat innebär Skånekuben att människor som skall starta eget behöver tre typer av kapital; finansiellt kapital- kunskapskapital –socialt kapital.

Rent praktiskt rekryterar Stiftelsen Ester invandrarkvinnor som idag lever på försörjningsstöd, eller är mycket långt från arbetsmarknaden. De tränas i personligt ledarskap och företagande, och vi hjälper dem att möta svenska nätverk och få mikrolån i en vanlig bank samt kopplar dem samman med de första möjliga kunderna. . Ester blir en trampolin för den som vill mer med sitt liv.

I Sydsvenskan skrev ledarskribenten Heidi Avellan om hur eget jobb och egen lön frigör. I Sydnytt berättade thailändska Erina Einarsson om sitt cateringföretag som säljer thaimat, länk xxxx. I Dagens Industri skrev jag själv om det lyckade homeparty vi hade på en gård utanför Lund, där flera av Esters kvinnor marknadsförde sina tjänster. Och på Radio P4 berättade turkiska Ela Gur och Esters projektledare Lena Andersson mera. Inslaget hittar du här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6039539

Vi är en ödmjuk droppe i havet, och Sverige står framför ett mycket stort integrationsarbete som bara växer. Vi behöver hitta nya vägar att leva harmoniskt samman, smälta ihop via arbete.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>