böcker

Marias böcker

MARIA BORELIUS prisbelönta böcker om hälsa, är kända för att bjuda in läsaren på en spännande upptäcksfärd. Du möter både de bästa forskarna och urgamla gurus i Indien och på Blå Zonerna i Okinawa, Loma Linda och Sardinien. Hon undersöker nyfiket nu kunskap och bjuder på sig själv med humor, vrider och vänder på etablerad sanningar och testar allt hon lär-på sig själv först. Basen ligger i naturvetenskaplig forskning, men pekpinnar och måsten är långt borta. Det här är böcker du kan läsa och plocka ideer ur, ja se som ett holistiskt smörgåsbord för att finna ditt bästa jag. Den nya maten, rörelse, intermittent fasta och nya tekniker för avspänning och god sömn, kopplat till det senaste inom epigenetik, immunologi, mag-tarmhälsa, biomekanik och neurobiologi.

Hälsorevolutionen Kokboken  (2022)

Hur kan man bygga en ny typ av måltider som både bygger oss starka och energifyllda, samtidigt som maten är livsbejakande, vacker, smakar drömmigt och är  inbjudande? Vill du också fylla dina måltider med näring, rikligt med grönsaker, goda proteiner, mättande fetter, smakrika kryddor och härliga såser? Maria Borelius, med bakgrund som vetenskapsjournalist, biolog och författare till flera storsäljande hälsoböcker, har stor passion kring hur livet i köket kan vara både härligt och livsbejakande, samtidigt som det ger balanserad hälsosam mat.

Hälsorevolutionen: Kokboken innehåller över 60 recept som stöttar den antiinflammatoriska livsstilen, håller blodsockret stabilt och fyller dig med energi. Här finns recept som bygger upp tappade sugar, för tidspressade dagar, för vegetarianer, smoothieälskare och köttätare, både spännande vardagsmat och för dagar med guldkant. Här finns också en uppdaterad matpyramid som gör det enkelt att bygga hälsosamma måltider. För dig som söker konkret vägledning finns ett färdigt matschema för sex veckor med inköpslistor till varje vecka.

Hälsorevolutionen 12 veckorsprogrammet (2021)

Det här är boken för dig som vill komma igång med din hälsoresa-på riktigt. För dig som steg för steg vill lära dig  hur du kan äta, träna, planera för ditt liv och din inre stillhet för att hitta ett starkare och gladare du.

Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogrammet som är den efterlängtade handboken bakom Maria Borelius egen omvälvande hälsoresa. Vägen till mer energi, mindre ledont, en stabil vikt som passar dig, lugnare mage, friskare hy och minskad risk för den stora rad sjukdomar som knäcker oss i väst i dag. Det handlar om den antiinflammatoriska livsstilen, steg för steg.

Det här är boken som ger dig de praktiska verktygen i ett 12-veckorsprogram. Du får lära dig om självledarskap, att finna ett inre lugn, att veta vad och när du ska äta och hur du ska träna. Vetenskapsjournalisten Maria Borelius och starcoachen Rita Catolino lägger ihop sin stora erfarenhet av hälsoresor, och guidar dig till fitnessproffsens bästa tips, forskningens senaste insikter, blandat med egna lärdomar från både framgång och bakslag. Du får teorin bakom samt praktiska listor på råvaror, recept, tydliga träningsprogram och tips.

Förundran (2020)

Trötta, stressade, utarbetade? Var det verkligen så livet skulle bli? Att odla sin inre trädgård är en biologisk nödvändighet, visar ny forskning. Det är inte bara motionen och maten som får oss att må bra. Utan också vilan och njutningen på djupet.

Det handlar om Förundran. Eller ordet Awe på engelska. Nu kommer forskningen som visar att positiva wow-känslor får oss att läka på djupet. Stora upplevelser i naturen, med musik eller konst, vid mänsklig närhet, andlighet, när vi gör gott för andra människor, och vid stor idrottsupplevelser när vi får heja på det egna laget.

Här fortsätter Maria Borelius sin anti-inflammatoriska resa och gör en djupdykning i det förunderliga ämne som förundrat både henne och läsarna. Hon ger sig ut på pilgrimsvandring, åker till Indien på ayurvedaläger, vinterbadar, minifastar, lyssnar på opera, och träffar forskare världen över som är specialister på de stora goda känslornas effekt på vår djupaste läkning. Hon rotar också i motsatsen till förundran – stressen – och hamnar hos techentreprenörerna i Silicon Valley och hjärtläkarna i Stockholm samt lär sig att skilja på ljus och mörk förundran. Du kommer också att få lära dig alla de nya teknikerna, som JOMO – ”the joy of missing out”, dopaminfasta – och 28 andra nycklar till mer förundran i livet.

Bliss (2019)

Bliss tar vid där Hälsorevolutionen slutade. Forskningen kring inflammation stormar fram över världen och Maria Borelius fortsätter att följa forskare och gurus tätt i hälarna och lägga det pusslet för hur vi når ett ännu bättre jag. Resan tar henne till Wales, Los Angeles, San Francisco och Japan, där kvinnorna lever längst i hela världen. I Bliss delar Maria med sig av de bästa insidertipsen för att få till en antiinflammatorisk livsstil i vardagen och ger dig nya genvägar och enkla knep som verkligen fungerar. Bliss innehåller 50 antiinflammatoriska vardagsrecept, träningsprogram, matplaner, inköpslistor och vardagsinsikter. Du får också ta del av misslyckanden och utmaningar hon har mött på vägen.

Hälsorevolutionen (2018)

Maria Borelius var 52 år när hon började känna sig gammal, sliten och plufsig. Hon hade ryggont och klimakteriebesvär och upplevde en allmän känsla av att livet snart var slut. Det blev början på en fyra år lång resa där hon genom en slump upptäckte en helt ny livsstil – den antiinflammatoriska. Som en detektiv började hon gräva efter ny kunskap, och hon reste jorden runt för att lägga ett pussel av den information hon fick från ledande forskare, gurus och fitnesspecialister på den vetenskapliga frontlinjen. Maria Borelius upptäckte en värld av mat och träning, men också känslor, solnedgångar, långlevnadssekter och urgamla indiska hälsokurer.

Hälsorevolutionen är en berättelse om en kunskapsresa och en livsresa: om hur en antiinflammatorisk livsstil kan hjälpa dig att känna dig yngre och friskare, men också göra dig mer harmonisk och mer balanserad. Utan uppblåst mage och ständiga humörsvängninga och med ett nya, ljusare liv.

 

Bryt det sista tabut (2013)

En vanlig dag är 40% av alla sjukskrivna hemma för att de har ont i själen. Ändå pratar vi inte om mental ohälsa. Den tystnaden kostar liv och orsakar skam för de drabbade och deras familjer. För egentligen borde det vara lika OK att ha depression som diabetes. Om detta har Maria Borelius skrivit Bryt det sista tabut, som har fötterna både i forskning men också i hennes privata upplevelser.

Motboken (2002)

Livet framför dataskärmen, ketchup med färgmedel, ingen gympa i skolan – vad händer egentligen med barnen? Motboken är en bok mot skräp och stressamhället. Den är fylld med nya idéer, baserade i medicinsk forskning, som får barn och föräldrar att må bättre.

Sedan du fött (1993)

Denna prisvinnande bästsäljaren är en populärvetenskaplig bok för dig som just fött barn. Den berättar om hela den långa processen från det ögonblick graviditeten är över, fram till den tidpunkt då du börjar återfinna ditt gamla jag.
hälsorevolutionen

Maria Borelius böcker finns utgivna i ca 15 olika länder på engelska.

 

Danmark (2018)

Finland (2018)

Norge (2019)

US, Storbritannien (2019)

Italien (2019)

Polen (2019)

Tyskland (2020)